Premiul Capitala verde a Europei pentru anul 2014

 

Orasul danez Copenhaga a castigat Premiul Capitala verde a Europei pentru anul 2014. Premiul a fost prezentat de Comisarul UE pentru Mediu, Janez Potocnik, la o ceremonie in orasul Vitoria-Gasteiz, Spania, actuala detinatoare a titlului.  Copenhaga a primit laude speciale pentru realizarile sale, in special in materie de eco-inovare si a mobilitatii durabile, pentru angajamentul orasului de a actiona ca un model pentru economia verde, atata in Europa si nu numai si pentru o strategie de comunicare extrem de promitatoare.

Premiul Capitala Verde Europeana este un premiu anual care incurajeaza orasele sa amelioreze calitatea vietii urbane prin luarea in calcul a introducerii in planificarea urbana si de management a orasului mediul inconjurator. Un oras este ales dintr-un camp mare de solicitanti in fiecare an. Premiul juriului a considerat abordarea Verde a  afacerilor urbane din Copenhaga  un exemplu de urmat pentru o dezvoltare economica durabila, pentru o dezvoltare a preocuparile legate de mediu, cu un bun potential de aplicare in alte orase ale lumii. Copenhaga  lucreaza cu companii, universitati si organizatii dedicate pentru a dezvolta si implementa o dezvoltare verde.

18 orase au aplicat in acest concurs  de a deveni Capitala verde a Europei 2014. Fiecare intrare a fost evaluata de catre un juriu international format din 12 experti si au fost nominalizate trei orase- Bristol, Copenhaga si Frankfurt. Cele mai mari orase finaliste au fost intervievate ulterior de catre un juriu ce a cuprinds reprezentanti ai Comisiei Europene, Parlamentului European, reprezentanti din Comitetul Regiunilor, Agentia Europeana de Mediu, ai guvernelor locale pentru dezvoltare durabila, Pactul primarilor si a Oficiului Biroului European de Mediu.

Premiul Capitala verde a Europei inseamna in cele din urma modalitatea de a face orasele mai placute pentru a trai si lucra.  Premiul este acordat pentru un oras european care a demonstrat un record bine stabilit: acela de a atinge standarde inalte de mediu, care s-a angajat sa desfasoare obiective ambitioase de imbunatatire a mediului si dezvoltare durabila in viitor si este lider ce actioneaza intr-un mod prietenos mediului, fiind un model inspirational pentru alte orase.

Prima Capitala Verde Europeana a fost Stockholm, in 2010, in timp ce in anul 2011 a fost Hamburg a castigat titlul. Vitoria-Gasteiz va purta aceasta titulatura in 2012, iar orasul  francez Nantes va fi Capitala Verde Europeana in 2013.

Noutati

Fabrica GREENLAMP detine Standardul WEELABEX

Greenlamp deține începând din luna Noiembrie certificarea WEEELABEX, singurul certifica...

Am lansat aplicatia pentru mobil SIGUREC

Proiectul SIGUREC vine cu o noutate pentru cei care au un comportament prietenos cu mediul...

SIGUREC, staţiile inteligente de colectare selectivă a deșeurilor, lansate în premieră în București

Green Group în colaborare cu Carrefour România au inaugurat în premieră la Bucureşti ...

Colectarea inteligentă și susținerea cauzelor sociale au un numitor comun: sistemul SIGUREC

Stațiile inteligente de colectare selectivă SIGUREC oferă utilizatorilor posibilitatea ...

Green Group va invită la ROMENVIROTEC!

A 21-a ediție a ROMENVIROTEC, expoziția internațională pentru tehnologii și echipamen...

Newsletter

certificate

Reciclare GreenGlass Reciclare GreenWEEEReciclare GreenLampReciclare GreenFiberReciclare GreenTech